Konvička Rhino Horn

29.01.2013 13:49

Pokud máte ucpaný nos, trpíte nachlazením, záněty nosních dutin nebo máte alergii či sennou rýmu, vyplachování nosu konvičkou Rhino Horn Vám může pomoci.

K proplachování nosu používáme vlažnou slanou vodu. Roztok naléváme pomocí konvičky Rhino Horn do jedné nosní dírky a druhou dírkou necháme vytékat ven, přičemž dochází k čištění vnitřní části nosu. Postup se opakuje ještě u druhé nosní dírky.

 

Výplachy konvičkou jsou velmi prospěšné i pro děti, které tento proces zvládají asi od 5 let věku (šikovnější i o něco dříve). Důležitý je zde samozřejmě dohled dospělé osoby a dítě také musí umět správně smrkat. Vyplachování přispívá k uvolnění tzv. zadní rýmy a může předcházet zánětům středouší.

 

Přirozená tradiční léčba

Obdobné metody vyplachování nosu nalézáme v lidové medicíně v mnoha oblastech světa.

Již po generace si rybáři na celém světě vyplachují nos slanou vodou. Také v rámci jógy je nosní hygiena jedním z mnoha praktikovaných očistných procesů. Obecně vzato se jóga stává populární a úspěšně se šíří i v naší civilizaci. Například čištění zubů je v tradici jógy praktikováno již po tisíce let, ale v západní kultuře to je skutečně běžné až asi posledních 100 let.

Výplach nosu jako součást každodenní hygieny se v posledních letech stal populárním v západní Evropě i severní Americe a nesporně patří k prevenci proti virovým a bakteriálním infekcím.

Procedura výplachu nosu se nazývá nosní sprcha nebo laváž nosu, v systému jógy pak džala nétí. Nádoba na výplach nosu používaná v systému jógy se tradičně jmenuje Lota Néti, v angličtině se užívá pojmu Neti Pot. Dále se můžeme setkat s dříve používanými jmény jako nosní irigátor či aplikátor.

 

Hygiena nosu (Doc. MUDr. Ludmila Vyhnánková, CSc.)

Nos je fyziologickou vstupní branou do dýchacích cest. K jeho významu se vyjadřovali medicínští velikáni – Hippokrates, Galén, Theophillus. Nos vykonává několik základních funkcí: respirační – ohřívání, zvlhčování a čištění vzduchu – jde vlastně o klimatizaci vdechovaného vzduchu. Funkce čichová je sice u člověka špatně vyvinutá, ale její ztrátu, i dočasnou, vnímáme velmi citlivě. Rezonanční funkcí se účastní nosní i vedlejší nosní dutiny na vytváření nosových hlásek „m“ a „n“. Prostředí, ve kterém žijeme, klade na nosní sliznici vysoké nároky – znečištěné ovzduší, alergeny – v průmyslových oblastech agresivnější. Odolnost nosní sliznice vůči nespecifickým faktorům – změnám teplot, infekcím, alergenům, stresu, hormonálním a jiným vlivům – lze zvyšovat otužováním. Kromě celkového otužování, mezi něž řadíme např. pobyt v sauně a klimatické změny, můžeme a měli bychom pečovat o nosní sliznici i lokálně. Pojem nosní hygieny se stává v posledních letech v rozvinutých zemích běžným doporučením. K jednoduchým metodám této hygieny patří výplachy nosu solnými roztoky. Výplachy nosních dutin slaným roztokem jsou užívány odedávna rybáři, z vlastních zkušeností víme, že při pobytu u moře působí příznivě na naše dýchací cesty výplach nosu a nosohltanu mořskou vodou.

 

Výplachy solným roztokem lze doporučit jako pravidelný hygienický návyk zejména lidem žijícím v průmyslových oblastech či pracujícím v prašném prostředí. Dále léčebně při akutních či chronických zánětech nosních dutin i vedlejších nosních dutin, kdy solný roztok odplaví zánětlivý sekret, zvlhčí sliznici a urychlí její regeneraci. Také po operacích v nosních dutinách je možné urychlit hojení výplachy solným roztokem. Další oblastí s širokým uplatněním této metody je alergická rýma sezónní i celoroční. Výplachem nosu dojde k odstranění alergenů, a tím ke zmírnění obtíží nemocného. Nejvhodnější koncentrací je izotonický solný roztok (s obsahem 0,9% NaCl), obdoba fyziologického roztoku. Fyziologický roztok je tělu vlastní a v medicíně široce užívaný, například k infuzím či výplachům. Závěrem lze říci, že výplachy nosu solnými roztoky patří k osvědčeným léčebným metodám již po staletí. Můžeme je doporučit jednak jako součást každodenní hygieny a dále léčebně při akutních i chronických zánětech nosních dutin, včetně alergické rýmy sezónní i celoroční. Péče o nosní sliznici pomáhá udržet její homeostázu a schopnost vykonávat náročné funkce. Je vhodná pro děti od 5 let (eventuálně i o něco mladší, jsou-li šikovné) a dospělé. V případě hygieny stačí jeden výplach denně, při akutních obtížích lze výkon provést 2-4x za den. Ani při dlouhodobém používání nebyly pozorovány nežádoucí vedlejší účinky.

 

Jak na to:

 

Nasypte jednu odměrku (=2,7 g) kuchyňské soli (NaCl) do konvičky. Nepoužívejte náhražky soli nebo sůl dochucovanou apod.

 

 

 

 

 

Nádobu zcela doplňte vlažnou vodou (cca 37°C). Konvičku můžete protřepat nebo vodu zamíchat např. odměrkou, aby se sůl rychleji rozpustila.

 

 

 

Přitiskněte ústí konvičky k nosní dírce ze strany – ne zepředu – a lehce zatlačte tak, aby byl nosní otvor uzavřen špičkou nálevky. Roztok by touto nosní dírkou neměl unikat. Dýchejte ústy. Ústa musí být otevřená. Lehce se předkloňte tak, aby Vaše hlava byla nad umyvadlem, brada by měla pokud možno směřovat k hrudi – neměla by být vystrčená dopředu (jinak bude roztok vtékat do úst). Hlavu přitom pootočte na stranu. Nakloňte konvičku směrem vzhůru a voda začne za chvíli samovolně protékat vnitřkem nosu a vytékat druhou dírkou ven. Když proteče asi polovina obsahu konvičky, zvedněte hlavu a nádobu odejměte.

 

 

Větší část vody z nosu samovolně vyteče, zbytek lze vytlačit lehkým vydechnutím nosem nebo jemným vysmrkáním.

Zbylou polovinu roztoku použijte k propláchnutí přes druhou nosní dírku.

 

 

 

Zdroj: Dostupné z: www.rhinohorn.cz

Kontakt

Mgr. Ivana Pivoňková Poradce pro detoxikaci organismu Letovice
777 906 344 pivonkovaivana@seznam.cz