Intolerance pšeničného glutenu

09.06.2013 19:42

Také rádi snídáte čerstvé housky s máslem? Neumíte si představit pečení bez klasické mouky? Na tom by nebylo nic divného. Produkty z pšenice se objevují v každodenním jídelníčku většiny populace. Jenže přibývá lidí, jejichž organismus si s pšeničným glutenem nedokáže poradit. Vzniká pak intolerance glutenu, která bývá velice zrádná. V první řadě proto, že se dá jen těžko odhalit. Projevy intolerance jsou totiž tak různorodé, že si je spíše spojíme s konkrétní nemocí než právě s glutenovou intolerancí. Jen si to představte: afty, nadýmání, astma, deprese, neplodnost, autoimunitní choroby... To vše může mít na svědomí právě intolerance pšeničného glutenu.

 

Diagnostikovaných celiaků v naší zemi přibývá. Avšak těch, kteří se rozhodnou se svým problémem aktivně bojovat, je žalostně málo. Na vině mohou být velice přísná stravovací opatření, která je málokterý celiak je ochoten a schopen přijmout, a dále také mizivá informovanost o celém tomto problému.

 

MUDr. Josef Jonáš se s celiaky ve své poradně setkává pravidelně. Někteří o svém problému již vědí, jiní si nepříjemný ortel vyslechnou až z úst MUDr. Jonáše. Celostní medicína nahlíží na intoleranci glutenu jako na komplexní problém, který je sice závažný, to však ještě neznamená, že se s ním nedá vůbec nic dělat... Abyste si o intoleranci glutenu mohli udělat lepší představu, připravil pro vás MUDr. Josef Jonáš detailní prezentaci o všem, co se k tomuto tématu váže.

 

Prezentaci si můžete prohlédnout či zdarma stáhnout zde: www.joalis.eu/admin/public/data/intolerance_psenicneho_glutenu.pdf

 

Zdroj: www.joalis.eu

Ilustrace: www.vebidoo.de

Kontakt

Mgr. Ivana Pivoňková Poradce pro detoxikaci organismu Letovice
777 906 344 pivonkovaivana@seznam.cz