Nespoutané detoxikační projevy

18.09.2014 21:24

Společně s tím, jak se vyvíjí metoda řízené a kontrolované detoxikace, přibývá i jejích příznivců. A spousta otázek, vztahujících se k detoxikaci. „Nováčky“ zajímá nejvíce téma detoxikačních projevů. Není divu. Je to oblast, jíž nelze v koloběhu detoxikace přehlédnout, a zároveň téma, které většině klientů nahání hrůzu. Zbytečně.

 

Pohádka o toxinech

Představte si, že máte v těle desítky, stovky, tisíce škodlivin. Látek tělu cizích, které jej poškozují svou patologickou energií. Toxiny nejsou žádní hlupáci, ale velice chytří škůdci, kteří se dokáží skvěle maskovat. Schovávají se hluboko do tkání, opouzdřují se, kumulují a čekají na chvíli, kdy budou moci opět zasáhnout v plné síle. Některé samozřejmě také proudí volně v organismu – ty je snadné odstranit a statný imunitní systém to většinou dokáže zcela bez problémů a sám. Děje se tak v průběhu celého dne – toxiny se odplavují potem, močí, dechem, krví, ... Jenže toxinům se z těla zkrátka nechce. Proč také. Nacházejí tam všechno potřebné pro svůj život a pro své působení. A když se rozhodneme je z organismu vyhnat, brání se, co to jde. Dávají o sobě znát, jakmile se začnou z ložisek a tkání vysévat ven, a dávají o sobě mnohdy znát i v okamžiku, když už jim imunitní systém otevírá cestu z těla ven. V takových chvílích mohou přijít detoxikační projevy.

 

Univerzální seznam neexistuje

Škála detoxikačních projevů je opravdu široká. Nelze je však zaškatulkovat, ani uzavřít do ucelených skupin, které by se vztahovaly k jednotlivým zdravotním obtížím. Detoxikační preparáty nejsou antibiotika, jeden preparát se nerovná jedné nemoci. Detoxikační kúra musí být v případě jakéhokoli zdravotního problému především komplexní. Vždyť i problém samotný sestává vždy hned z několika příčin a faktorů. Má-li někdo astma, způsobené toxickým zatížením plic, průdušek, mozku nebo třeba střev, nemůžeme dopředu stanovit, zda jeho detoxikační projevy budou zahrnovat dočasné zhoršení astmatu, výsev ekzému, krátkodobý kašel nebo třeba nesnesitelnou únavu. V příbalových letácích léků také nikdy nenajdeme jen jednu kontraindikaci, ale vždy celý seznam. Na rozdíl od varovných nežádoucích účinků léků jsou však projevy detoxikace naprosto žádoucí, přirozené a nutno také podotknout, že neškodné!

 

Faktem také je, že každý člověk je originál, každý organismus je originál, náš imunitní systém pracuje a reaguje trošku jinak a rozdílné jsou také reakce na změny, které se uvnitř těla odehrávají. Působením preparátů Joalis ke změnám dochází a někdy bývají velice výrazné. Není divu. Za ty měsíce, ba dokonce roky, během nichž sbíráme toxické zátěže, už je organismus člověka doslova přepnutý na jiný režim. Jakmile se toxiny začnou uvolňovat a odcházet z těla pryč, je to signál, že imunitní systém se navrátil zpět do své původní, zdravé a nezatížené podoby.

Právě období uvolňování a vylučování toxinů bývá nejčastějším obdobím výskytu detoxikačních projevů. Někdy se objeví během prvních pár dnů detoxikační kúry, jindy třeba až po týdnech nebo měsících – vše záleží na tom, jak rychle imunitní systém zaznamená informace o toxinech a s jakou mírou intenzity je začne zneškodňovat. Detoxikační projevy mohou přijít, a také často přicházejí, již během prvních dnů užívání preparátů – ve chvíli, kdy náš mozek rozpozná informaci, která je v preparátech ukryta.

 

Jsou lidé, kteří se detoxikačních projevů děsí. Zejména krátkodobé stavy psychické nepohody jsou tím, co klienty odrazuje nejčastěji. A je to škoda. Detoxikace je běh na dlouhou trať a kdo se do ní jednou pustí, měl by vytrvat. Výsledek se i přes všechny možné dočasné překážky dostaví – a bude ohromující. Jestliže nás zaskočí detoxikační projevy, je dobré se zapřít a říct si: „Od rozdělané práce se neodchází“. To je moudro, které platí ve všech oblastech lidského bytí, zdraví nevyjímaje. Ruku na srdce: Jak dlouho necháváme své tělo vystavovat atakům toxinů? Jak dlouho přehlížíme všechny varovné signály, které nám dává? A vůbec nám to nevadí? Zkusme být natolik trpěliví i ve chvíli, kdy se všechna ta špína v nás začne hýbat, aby mohla odejít z těla ven!

 

Bez projevů není detoxikace?

To je velký mýtus, kvůli němuž jsou klienti mnohdy zklamaní. „Nedostavily se detoxikační projevy, detoxikace nezabírá,“říkají si. Je však třeba zdůraznit, že detoxikační projevy nemusí člověk vůbec zaznamenat! Cest, jimiž mohou toxiny z těla odcházet, je nespočet. A také průběh jejich cesty je různorodý. Řečeno zjednodušeně: Někdo si párkrát zakýchá, někdo si chvíli bude mnout spánky na bolestivé hlavě, jinému se mohou ve snu vracet zážitky z dětství a někdo nemusí postřehnout vůbec nic. To však neznamená, že detoxikace nefunguje. Toxiny prostě jen odešly volněji a jinými cestami než u lidí, u nichž jsou projevy citelnější. Zda detoxikace zabrala, odhalí terapeut při pravidelné kontrole. Terapeut také bude schopen klienta o detoxikačních projevech informovat, uklidnit ho a nabídnout mu pomoc, kdykoli bude potřebovat. Ústřední osobou, která postup detoxikace může mapovat nejlépe, je však klient sám. To, jak se cítí, to, jaké vnímá změny, to všechno jsou signály, že se s jeho organismem konečně začíná něco dít. Na závěr mi dovolte ocitovat část z článku MUDr. Josefa Jonáše s názvem O smyslu a principu: „Pravdou ovšem zůstává, že rozbíjení ložisek je bolestivé a přináší řadu nových neznámých pocitů a problémů. Pouštět se do něho by měl jen člověk schopný pracovat na svém zdraví systematicky, cílevědomě a s dlouhodobou perspektivou.“ A toho bychom se měli všichni držet – jak terapeuti, tak jejich klienti.

 

Přestože nelze přiřadit přesné detoxikační projevy ke konkrétním potížím, zmiňme alespoň ty nejčastější, tedy takové, které potkaly více než 80 % klientů:

  • větší intenzita dosavadních potíží (odezní zpravidla během několika hodin či dnů, není zdraví ohrožující)
  • rýma, kašel (intenzita trvání je opět několik hodin až dnů, při silnějším toxickém zatížení však není výjimkou ani několik týdnů)
  • zvýšená teplota nebo horečka bez zjevných příčin (odezní zpravidla během několika hodin)
  • vyrážka, ekzém (kůže je největším orgánem lidského těla, proto jí odchází obrovské množství toxinů. Tento jev je patrný nejčastěji při detoxikaci dětí)
  • podráždění močových cest, tmavě zabarvená moč
  • častější nutkání na stolici
  • bolesti hlavy, bolesti kloubů
  • psychická nepohoda (zejména u potíží s emocionálním základem, u neurologických a u psychosomatických obtíží)
  • zvláštní sny (abnormální množství snů, divoké sny, vzpomínkové sny – zaznamenáváme je nejvíce po užívání preparátů Nodegen a Cranium)

 

Zdroj: Rašková, Alena. Nespoutané detoxikační projevy. Joalis info: Bulletin informační a celostní medicíny. 2014, č. 5

Kontakt