Testy na boreliózu nejsou přesné, nakažení slyší: všechno je O.K.

14.08.2013 21:26

Boreliózou se letos nakazilo už přes 1400 lidí, více než loni. Nemoc je zrádná. Lékařům se špatně určuje, protože testy často ukazují negativní výsledek. Rozvinutá borelióza pak může člověku zničit zdraví.

 

Janě Novákové z Prahy bylo podezřelé, že se jí zčistajasna objevila na stehně tvrdá boulička. Když ani po třech týdnech nemizela, necitlivost kůže se spíš rozšiřovala, a navíc se objevil velký fialový otok, vyrazila k lékaři. Měla štěstí: její doktorka patřila k těm, kteří se už s podobnými obtížemi setkali, a tak jí rovnou poslala na testy na lymskou boreliózu.

"Dost jsem se divila, já přece žádné přisáté klíště neměla, toho bych si všimla. Jenže testy byly pozitivní, a tak teď budu dvacet měsíců na antibiotikách," popisuje.

Její štěstí tkví v tom, že se na nemoc přišlo, když byla ještě ve druhé fázi, a tudíž léčitelná antibiotiky. A také že lékařka byla zkušená a nelitovala peněz ze svého regulačního limitu na vyšetření.

 

Podobné sérologické testy, takzvané Western Blot, totiž stojí dva a půl tisíce a pojišťovny je proplácejí jen poté, co proběhne jednoduchý laboratorní test Elisa a nemoc se už orientačně prokáže.

Zrádné je však právě to, že tento prvotní, lacinější test často ukazuje nesprávné výsledky. Záleží totiž mimo jiné na tom, v jaké fázi nemoci se dělá. Nakažení pak slyší od lékaře, že jsou zdraví.

 

"Je pravda, že v otázce testování máme trochu problém s falešně negativními výsledky," přiznává i Petr Kodym z Národní referenční laboratoře pro lymskou boreliózu.

Navíc pokud borelióza probíhá bez příznaků, mnoho lékařů ani nenapadne tato možnost a nenechají testy vůbec udělat, takže onemocnění se pak dostane do chronického stadia, které se podle mnohých odborníků nedá vyléčit, lze jen mírnit příznaky obtíží.

Další záludnost tkví v tom, že člověk s bakterií Borrelia v těle si může být jistý, že neměl klíště.

"To je druhá věc - pacient na to ani nepomyslí, protože si klíště nenašel. Ale to je jen zdání - přisát se může larva klíštěte, která je tak malá, že téměř není vidět. Navíc na rozdíl od dospělého jedince jí trvá jen krátce, než se přisaje a zase odpadne, takže si toho člověk často ani nevšimne," popisuje Petr Kodym.

 

Donuťte doktora k testu

Podle něho zatím nebyl prokázán jiný přenos na člověka než klíštětem. "To u klíšťové encefalitidy je to jiné. V Alpách, ale i na Slovensku jsou známé lokální epidemie, kdy lidé klíště neměli, zato jedli kozí nebo ovčí sýr vyrobený z tepelně neošetřeného mléka. Nakažené zvíře totiž přenáší virus do mléka, to již bylo prokázáno," vysvětluje imunolog Roman Prymula.

Mechanismus přenosu u lymské boreliózy je však jiný.

"Je sice spousta nakažených komárů, ale není důkaz, že by byli přenašeči, nejsou totiž typickými hostiteli borelií, v jejichž těle se tyto bakterie neumějí množit. A také princip sání je jiný," vysvětluje Kodym.

 

Řešení pro situace, kdy má člověk příznaky boreliózy a lékař tvrdí, že test je negativní, je dvojí: buď lékaře přimět k dražšímu testu, nebo si jej sám zaplatit. Testování provádí například zmíněná Národní referenční laboratoř pro boreliózu, která spadá pod Státní zdravotní ústav.

Boreliózu se vyplatí nepodcenit, jinak dokáže vyvolat nepříjemné autoimunitní choroby. Ve srovnání s loňským létem se přitom letos nakazilo už o dvě stovky lidí víc - přes 1400.

 

Fakta: Borelióza nezabíjí, ona ničí život.

Lymská borelióza je vyvolaná bakteriemi Borrelia burgdorferi. Je to nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty. Typické projevy jsou červená skvrna okolo místa přisátí klíštěte, při rozšířené nákaze jsou pak příznaky podobné chřipce. Pokud není včas nasazena léčba antibiotiky, může nemoc dojít do třetího stadia s trvalým postižením nervů či zánětem mozku. Borelióza není primárně smrtelná, mívá však úporné a dlouhodobé projevy, které kontrastují s chudými laboratorními výsledky. To často vede k chybným lékařským závěrům a konfliktům s pacienty, nezřídka i k soudům. (Zdroj: www.borelioza.cz)

 

 

Zdroj: Petrášová, Lenka. Testy na boreliózu nejsou přesné, nakažení slyší: všechno je O.K. Mladá fronta: Dnes. 13.8.2013

Kontakt