Vitaminy - nutnost, nebo byznys? (Rozhovor s MUDr. Jonášem)

21.12.2012 14:44

Máme tady podzim. Příroda hýří barvami a připravuje se ke spánku. Také naše nálady jsou poměrně barvité a mnozí z nás toto období rovněž proleží. Na rozdíl od zvířat však neuléháme za účelem zimního spánku, ale z důvodu nemoci. Podzim a zima si pořádně pohrávají s naší imunitou. Je proto třeba ji náležitě podpořit, k čemuž lidé hojně využívají nejrůznější vitaminové prostředky. Jsou však vitaminy opravdu takový zázrak, jak se o nich traduje?

 

Když se řekne vitamin C, většina lidí si představí hlavně preparáty posilující imunitu. Může nás pouhé užívání syntetických vitaminů skutečně ochránit před častou nemocností?

Pochopit smysl vitaminů znamená vrátit se do minulého století. Prvním vitaminem, který rozbouřil vědecké diskuze, byl vitamin C. Námořníci, kteří trpěli kurdějemi, se pojednou mohli této nemoci vyhnout, když snědli týdně jeden citron nebo některou čerstvou zeleninu. Zjistilo se, že příslušnou látkou, která za onemocnění může, je vitamin C. Je-li ho ve stravě málo, vznikne nemoc. Tak se přišlo i na další vitaminy, které v těle chyběly při jednostranné stravě, například vitamin PP, který chyběl v obroušené rýži u Asiatů.

 

Vše rozpoutal chemik Pauling, který získal za chemii Nobelovu cenu a později ještě jednu za světový mír. Tento věděc založil ve druhé polovině svého života ústav na výzkum vitaminu C. Navrhoval, aby se tento vitamin podával u chorob z nachlazení, tzn. u virových onemocnění, ale i jiných infekcí. Později přidal ještě účinek vitaminu C na stárnutí buněk, dokonce jeho užívání doporučoval jako prevenci vážných onemocnění cévního systému a rakoviny. Sám se dožil vysokého věku, takže byl dobrým příkladem svých teorií. Kdyby tohle začal hlásat kdokoli jiný, prošlo by to asi bez povšimnutí, avšak u dvojnásobného nositele Nobelovy ceny to bylo jinak.

 

Navrhoval užívat až stonásobně vyšší dávky vitaminu C, než bylo doporučováno. Tím vitaminy vzbudily zájem jako preventivní i léčebný prostředek. Této příležitosti se chopila jedna švýcarská farmaceutická firma, která do dnešní doby chrlí obrovské množství čistých vitaminů, tedy látek, které jsou pak dalšími výrobci zpracovávány do různých tablet, kapslí apod. Tím se v sedmdesátých letech minulého století odstartoval obrovský boom vitaminů, který trvá do dnešní doby.

 

Sláva vitaminu C sice velmi poklesla, avšak mezi lidmi se stále udržuje v povědomí jako bojovník proti nachlazení, který má také účinek preventivní. Obecně se ví, že vitamin C ani ve vysokých dávkách tento preventivní účinek nemá. Dlouhodobě užívaný syntetický vitamin C ve vysokých dávkách může mít dokonce velmi nepříznivé následky, například na ledviny. Pokládá se také za antioxidant, takže lidé, kteří sledují antioxidantovou dietu, mohou na vyšší dávyk vitaminu věřit. Nemohu potvrdit, nebo vyvracet toto tvrzení, které trvá již téměř padesát let. Nemělo by to smysl. Přes všechny klady i zápory však příjem vitaminů smysl má. Měli bychom je však přijímat z potravy, nikoli v syntetické formě. To znamená jíst dostatek ovoce a zeleniny.

 

Někdy se stane, že lidé nejsou schopni vstřebávat vitaminy přijaté v potravě. Čím je to způsobeno? Životním stylem? Nemocí? Věkem?

Někteří lidé skutečně nejsou schopni vstřebávat vitaminy přijaté v potravě. S naprostou jistotou můžeme hovořit o vitaminu B12, který je vstřebáván pouze za přítomnosti látky nazývané vnitřní faktor, která je produkována v žaludku. Jestliže tato látka chybí, vitamin B12 se nevstřebává vůbec, anebo jen v nedostatečném množství. Tato látka chybí u řady lidí se zánětem žaludku. Tělu mohou chybět i některé vitaminy rozpustné v tucích, jelikož střevo není trubice, skrz kterou by se jen tak něco vstřebalo. Střevo aktivně přenáší určité látky z potravy do krve. Při některých problémech se střevem lidé nejsou schopni vstřebávat určité vitaminy. V laboratoři dovedou stanovit hladiny vitaminů v krvi. Pokud se určitý vitamin vstřebává špatně, vysoké dávkování může mít smysl. Poruchy vstřebávání vitaminů jsou tedy způsobené především problémem v zažívacím ústrojí, který nemusí znamenat vždy jen nemoc. Může to být pouze porucha. Věkem tyto poruchy stoupají.

 

Kterými konkrétními zdravotními potížemi se může projevit nedostatek vitaminů?

Každý vitamin má svůj účinek v jiném systému. Například při nedostatku vitaminu A můžeme trpět šeroslepostí a očními záněty, při nedostatku vitaminu E se můžeme setkat s poruchami plodnosti, při nedostatku vitaminu D budou trpět naše kosti, nedostatek vitaminu C způsobuje, jak jsem již řekl, kurděje a záněty dásní, vitaminy skupiny B obecně působí na nervový systém a jejich nedostatek vyvolává různé druhy nervových problémů. Vitamin B12 navíc působí na krvetvorbu a je nezbytný pro vznik červených krvinek.

 

Pokud má člověk nějaký zdravotní problém, moderní medicína většinou nezjišťuje hladinu vitaminů, ale rovnou doporučí příslušné léky. Jak postupujete Vy? Měříte klientovi hladinu vitaminů v těle vždy?

Pokud má člověk nějaký zdravotní problém, tak se skutečně běžně nezjišťuje hladina vitaminů, i když by se to dělat mohlo. Setkal jsem se s tím v některých západních zemích, kde je měření hladiny vitaminů součástí běžného laboratorního vyšetření. My bychom při měření EAV pro potřeby detoxikace měli pravidelně sledovat využití vitaminů v organismu, to znamená jejich eventuální nedostatek. Vitaminy se totiž nemusí špatně vstřebávat pouze ve střevě (hlavně v poslední třetině tenkého střeva). Také buňka může mít problém s využitím vitaminu. Tento problém je způsoben přítomností toxinů. Můžeme tedy měřit celkový nedostatek vitaminů, ale můžeme také měřit jejich nedostatek v jednotlivých tkáních. Zvláště s nedostatkem vitaminů skupiny B se setkávám relativně často. Detoxikací zlepšuji jejich vstřebatelnost a využití, na přechodnou dobu navíc často doporučuji i aplikaci těchto vitaminů v podobě tablet nebo kapslí.

 

Ve svém článku o preparátech Vitavite a Vitatone (bulletin září-říjen 2008) zmiňujete, že mnoho lidí má potíže se vstřebáváním vitaminu B12. Proč je zrovna tento vitamin tak důležitý a proč se obtížně vstřebává?

Jak už jsem uvedl, vitamin B12 je velice důležitý pro funkci nervového systému a krvetvorbu. Vegetariánství, které je v poslední době na vzestupu, může přinést nedostatek tohoto vitaminu, protože vitamin B12 se prakticky vyskytuje výhradně v masu. Proto se vegetariánům doporučuje, aby doplňovali tento vitamin pomocí potravinových doplňků. Avšak i lidé, kteří jedí hory masa, mohou trpět nedostatkem vitaminu B12, protože jejich žaludek neprodukuje již zmiňovaný vnitřní faktor. Vzniká tzv. makrocytární anémie s výskytem velkých červených krvinek, které svou velikostí signalizují nedostatek tohoto vitaminu. Aplikace vitaminu B12 není snadná a obnova jeho působení může být zdlouhavá, trvá i několik týdnů. Jelikož je pro tělo tak důležitý, vytváří se ho v játrech značná zásoba. Odtud se uvolňuje pro ostatní orgány. Při aplikaci se tedy vitamin B12 ukládá do vyprázdněných jater. Teprve později se opět začne uvolňovat do ostatních orgánů. Méně známý je význam vitaminu B12 pro fungování nervové soustavy. Velká část starých lidí, kteří mají poruchu paměti a myšlení, trpí nedostatkem vitaminu B12. Jeho aplikace jim mentálně výrazně pomůže.

 

Jaký je váš názor na multivitaminy? Není lepší brát pouze ten vitamin, který nám schází?

Multivitaminy považuji za naprosto komerční produkt, který stále těží z dobré pověsti, které vitaminy mají mezi lidmi. Multivitaminy přináší do těla vitaminy v podobě chemických látek a další látky, které se musí při výrobě tablet používat. Je tedy lepší brát pouze ten vitamin, který potřebujeme a zaručeně nejlépe uděláme, budeme-li dostávat do těla vitaminy v podobě přírodních potravin, případně v podobě tzv. super-potravin, které přinášejí do organismu potraviny v určitých poměrech v organické formě navázané na další látky, jako jsou minerály. To je přesně to, co tělo potřebuje.

 

Firma Joalis má ve svém sortimentu trojici vitaminových a minerálních přípravků Vitavite, Vitatone a Minemax. V čem se tyto preparáty liší od preparátů jiných firem?

Vitaminy Joalis se od ostatních liší v tom, že jsou spojené s informační složkou, která slouží k lepší vstřebatelnosti těchto vitmainů a minerálních látek. Tekutá forma nepřináší do organismu žádné další látky, žádná chuťová korigencia či barviva, natož pak různá plnidla a jiné tmelicí látky. Pokud se rozhodnu, že budu brát vitaminy, pak rozhodně sáhnu po vitaminech, které vyrábí firma Joalis. Neokyselují organismus, tak jako to dělají jiné, čistě chemické vitaminy a multivitaminy.

 

Jakými jinými způsoby (kromě užívání vitaminů) můžeme ještě v tomto období prospět své imunitě?

Imunita trpí především poruchami řízení. Zní to dosti nesrozumitelně, ale určitě si pod tímto tvrzením každý dokáže něco představit. Imunita je obrovsky složitý a multifunkční systém, který v organismu nefunguje jen tak, bez ladu a skladu. Je pečlivě řízen na základě zpětné vazby, kterou vyhodnocují jisté mozkové struktury. Proto je řízen v mozku, v němž sídlí i nejvíce poruch imunitního systému. Mám velké zkušenosti s odstraňováním těchto poruch a musím říci, že je to jeden z našich nejelegantnějších detoxikačních postupů a přináší jedny z nejlepších výsledků. Pokud bychom chtěli krátkodobě povzbudit svůj imunitní systém, můžeme použít přírodní prostředky typu mumio, echinacea, glukany obsažené v dřevokazných houbách anebo také lipový čaj, který má povzbuzující účinek na imunitní systém. Ovšem znovu opakuji - efekt bude pouze krátkodobý.

 

Máte nějaký svůj oblíbený tip na přírodní vitaminovou bombu?

Přírodní vitaminovou bombu, především v podobě vitaminu C, v podzimních měsících určitě používám. Čerstvě vymačkané ovocné a zeleninové šťávy v džusových barech nebo jen doma v kuchyni, to je výborný prostředek pro doplnění vitaminu C. Chceme-li doplňovat vitamin B12, jezme játra. Moje babička na začátku 20. století dostala sklenici se sušenými játry, neboť trpěla poruchou vstřebávání vitaminu B12. Lékaři byli již tehdy velmi moudří. Vitaminovou bombu používá jeden známý malíř v následující podobě: do mixéru dá jogurt a v něm rozmixuje citron, česnek a brokolici. Tento nápoj vypije hned po ránu a věří v jeho ochrannou sílu. Pestrá strava s dostatkem vhodně připravované zeleniny a přiměřené množství kvalitního masa stačí na zásobení organismu vitaminy. A kdo má pocit, že nikoliv, tomu na základě svých zkušeností doporučuji vzít si každý den lžičku již zmíněných vitaminů Joalis.

 

Zdroj: josefjonas.blog.cz

Kontakt