Zima z pohledu čínské a klasické medicíny - Jak se vyvarovat typicky zimních nemocí

21.12.2012 22:44

Zima, období sněhu, mrazu, očekávání, čas Vánoc, pohody, radosti, ale i čas vlhka, nepohody, bláta, stresu, smutku, beznaděje. Každý z nás vnímá zimní období jinak. Děti se těší na bílou zimu, Vánoce, dárky, na zimní prázdniny, lyžování. Dospělí již za zimou vidí chladné počasí, dojíždění do práce, předvánoční stresy.

 

Myslím, že čím je člověk starší, tím více odsouvá samotné kouzlo Vánoc do pozadí a začínají převládat stresy a starosti, které patří k předvánočnímu shonu. Pravda, můžete se mnou nesouhlasit. Existují lidé, kteří dokážou stále vnímat tu pohodu svátků, kteří si ji dokážou dokonce stále ještě udělat. Těm patří obdiv. Mnozí z nás vyměnili pohodu a kouzlo toho být spolu za množství drahých dárků, za věci, které jsou prakticky nepotřebné a kterých už i tak mají dost. Na druhé straně žijí mezi námi i lidé, kteří nemají ani na ten jeden jediný, i ti, kteří nemají s kým trávit zimní svátky a zůstali na světě sami, bez nejbližších, někdy dokonce i bez střechy nad hlavou. To vše s sebou přinesla doba. To jsou i protiklady zimního období. Dalo by se o nich mluvit jistě ještě obsáhleji, ale myslím, že na úvod pro nastínění zimního období to stačí.

 

Zima podle čínské medicíny patří prvku voda, okruhu orgánů ledviny - močový měchýř. A z toho bude vycházet i spektrum možných zdravotních potíží. K nim budeme muset přidat nové, uměle vytvořené potíže vzniklé v průběhu svátků - zejména dietní chyby, ale i možné úrazy, které vznikají často při zimních sportech.

 

Zima z pohledu čínské medicíny působí na ledviny–močový měchýř, klima v tomto období je chladné, vlhké. Toto počasí může ovlivnit řadu zdravotních potíží ve smyslu zhoršení, ale může je i způsobit. Lidé s oslabeným okruhem ledviny–močový měchýř zimu a vlhké počasí nesnášejí. Zima kromě chladného počasí je obdobím klidu, zastavení se. Přemýšlíme o uplynulém roce a rekapitulujeme své úspěchy a neúspěchy. Barva patřící zimě je tmavomodrá, modročerná. U mnohých lidí s oslabenými ledvinami vidíme černé kruhy pod očima. Aktivita ledvin a močového měchýře je nejsilnější mezi 15.–17. a 17.–19. hodinou. Ledviny se starají o kosti a kostní dřeň, síla zubů a kostí je závislá na stavu ledvin. Zvuk hlasu je naříkání, sténání a vzdechy. Smyslovým orgánem ledvin je ucho se sluchem. Jako reflektor slouží vlasy.

Spousta příznaků různých onemocnění se shoduje v klasické i čínské medicíně. V zimním období často dochází k zánětům močového měchýře, ledvin. Ve vlhku člověk často prochladne. Lidé s oslabenou funkcí ledvin jsou náchylnější k nastydnutí od nohou než jiní. Bod číslo jedna akupunkturní dráhy ledvin začíná právě na plosce nohy. Dráha močového měchýře probíhá podél páteře, takže velmi často se v zimních měsících zhoršují i vertebrogenní potíže. Ledviny a močový měchýř ovlivňují moč, pot, sliny, slzy, tedy veškeré tekutiny proudící tělem.

 

K fyzickým příznakům nerovnováhy močového měchýře patří také napětí zadní strany dolních končetin, kyčlí, svalů podél páteře. Často dochází k ischiasu či ústřelu v jakékoli oblasti páteře. Velmi časté jsou záněty močového měchýře, nedostatek potu, suchost, žízeň. Ztuhlé malíčky a bolestivé křeče v lýtkách, krvácení z nosu a bolesti hlavy v zadní části nebo na vrcholu. Močový měchýř odvádí zplodiny z těla, je pod vlivem ledvin. Pokud jsou ledviny oslabené, pak ani močový měchýř neplní dostatečně svoji funkci.

 

K psychickým příznakům nerovnováhy patří snaha citově se obrnit, dále značné naříkání a vzdychání. Lidé s oslabeným měchýřem mají časté strachy, trpí nedůvěrou, mohou mít hluboké deprese.

 

Ledviny z pohledu čínské medicíny hospodaří s vrozenou energií, vrozenou čchi. Jako u klasické medicíny detoxikují tělo a škodliviny odplavují ven z těla cestou močového měchýře. Pokud detoxikace vázne a ledviny nemohou dostatečně čistit organismus, dochází k ukládání vápníku a dalších látek, takže může dojít k arterioskleróze, degeneraci buněk, vzniku močových a ledvinových kamenů. Na ledvinové kameny se hledí jako na nevyplakané slzy. Přemíra soli škodí ledvinám, kvůli ní mohou ledviny ovlivnit hladinu krevního tlaku.

 

Psychická nerovnováha ledvin se projevuje, stejně jako u močového měchýře, strachem. Ten může vyústit až v záchvaty paniky. S oslabenými ledvinami souvisí nedostatek vůle, potíže se soustředěním, učením, strach ze selhání, paranoia, naříkání a deprese. Nedostatečná energie ledvin vede k nedostatečné ctižádosti, pokud je energie nadbytečná, pak se z lidí stanou workoholici, protože se cítí být poháněni strachem ze selhání.

 

K fyzickým příznakům nerovnováhy patří předčasné stárnutí, senilita, sterilita a impotence, zpožděný růst, tmavé kruhy pod očima. Mohou vypadávat vlasy, štěpit se, předčasně šedivět. Jsou lidé, kteří v záchvatu paniky či hrozného strachu během chvíle zešediví. Přidává se bolest zad hlavně v dolní oblasti, lumbago s ischiasem, potíže s koleny. Oslabené ledviny s sebou nesou i měkké lámavé kosti, odpor k zimě, letargie a časté zívání.

 

Z pohledu klasické medicíny řešíme v zimním období právě onemocnění močových cest, močového měchýře, ledvin včetně ledvinových kolik. K dalším onemocněním dochází v oblasti pohybového aparátu, zejména jde o bolesti páteře, kloubů. Významně se zhoršuje i psychika. Podle čínské medicíny vidíme, proč právě v zimním období se manifestují psychické potíže nejvíc. Strachy a úzkosti přecházející v deprese mají původ v oslabených ledvinách, ač o tomhle psychiatři nemají ani potuchy. Při své práci klasického lékaře se často v tomto období setkávám se zhoršením neuróz, ale i psychóz. Období Vánoc je obdobím bilancování, rekapitulace. Kolem Vánoc stoupá výskyt sebevražd. Je to zejména u lidí, kteří jsou sami, nemají s kým pobýt u vánočního stromečku, u lidí, které opustili jejich životní partneři, děti, blízcí i přátelé. Život pro ně ztrácí smysl a oni si to právě v tomto pro jiné tak radostné období uvědomují. Nacházejí se na sklonku roku, ale i na sklonku svého života.

 

Další onemocnění či spíše zhoršení zdravotního stavu nastává právě v období svátků. Za toto zhoršení, které se převážně týká zažívacích potíží, si ale můžeme především sami. Vzniká kvůli naší neskromnosti, se kterou přijímáme podstatně více potravy nebo více různých druhů potravin. Konzumujeme takzvaně páté přes deváté a náš organismus si s tím mnohdy nedokáže poradit. Pak vznikají různé dyspeptické potíže, tedy potíže špatného trávení, nevolnosti, stavy plnosti, nadýmání, říhání, průjmy, zvracení, ale i žlučníkové záchvaty.

 

Zimní období je obdobím zimních sportů. Ti, kdo se rozhodli nepřejídat se a něco pro sebe udělat, vyjíždějí na hory za sněhem, věnují se lyžování, snowboardu, bruslení a jiným sportům. Obvykle s sebou tyto sporty nesou i charakteristická zimní zranění. K těm nejčastějším patří obyčejné pohmožděniny po pádech na lyžích, ale i horší zlomeniny. K těm však může dojít i na obyčejných chodnících pokrytých ledem, uklouzaným sněhem či tající břečkou. Zlomeniny ohrožují podstatně více starší populaci, která má už křehčí kosti než mladší lidé.

 
 
 

Zdroj:  Hodková, Lenka. Zima z pohledu čínské a klasické medicíny - jak se vyvarovat typicky zimních nemocí. Dostupné z:  www. celostnimedicina.cz.

Ilustrace: matesovo.blog.cz

Kontakt

Mgr. Ivana Pivoňková Poradce pro detoxikaci organismu Letovice
777 906 344 pivonkovaivana@seznam.cz